Reuver-vaihe

  Reuver-vaihe (Reuverian, Reuverien) on Luoteis-Euroopan geologinen ajanjakso, jonka kerrostumat on ajoitettu yläplioseeniin noin 3,44–2,56 miljoonaa vuotta sitten. Alankomaiden Reuver-vaihe vastaa yleisemmin käytettyä plioseenin lopun Piacenza-vaihetta, joka oli noin 3,6–2,6 miljoonaa vuotta sitten.

Reuver-vaihe on nimetty Maasjoen laaksossa sijaitsevan Alankomaiden kaupungin Reuverin mukaan. Kauden alkuvaiheissa oli hyvin lämmintä. Ilmasto viileni ja vaihteli kaudella huomattavasti. Eräs huomattava viileneminen tapahtui noin 3,3 miljoonaa vuotta sitten. [1]Kauden lopuilla Maa romahti kylmään jääkausitilaan, kun Panamankannaksen nousu muutti merivirtoja ja termohaliinikiertoa.

Juuri ennen Reuver-vaihetta hyvin kostean ilmanalan punapuiden (Sequoia) luonnehtima kasvillisuus väheni Alankomaissa.[2] Kauden lopuilla oli pari kylmää vaihetta, jolloin suosypressit (Taxodium) hävisivät väliaikaisesti ja pyökit (Fagus) ja hemlokit (Tsuga) yleistyivät. Kauden lopussa Maa viileni huomattavasti, ja silloin suosypressit hävisivät Alankomaista[2][3]

Reuver-kauden ilmastokehitys. Vaaka-akselin ajat ovat miljoonia vuosia. Pystyakseli on lämpötilasta riippuva delta-O18 eli hapen 18-isotoopin suhteellinen osuus, ylhäällä lämmintä, alhaalla kylmää. Punaiset pisteet vastaavat lämpimiä vaiheita, siniset pisteet huomattavia viilenemisiä. Vaaleanvihreät kirjain- ja numeromerkinnät: Reuver-kauden alajaksot, A , B ja niin edelleen.
  1. Nicholas J. Roberts, René W. Barendregt, John J. Clague: Multiple tropical Andean glaciations during a period of late Pliocene warmth. Scientific Reports, 7.2.2017, nro 7, s. 41878. doi:10.1038/srep41878. ISSN 2045-2322. Artikkelin verkkoversio. en
  2. a b W.H. Zagwijn, Aspects of Pliocene and Early Pleistocene vegetation in the Netherlands. Lilbosch: Plate X.
  3. Timme H. Donders: Late Neogene continental stages in NW Europe revisited (PDF) 2007. Elsevier.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search